Verksamhetsberättelse 2019

2019 är föreningens 37:e verksamhetsår. Under 2019 har föreningen haft mängder av olika aktiviteter riktade till barn, ungdomar och vuxna. Det har varit ett roligt år med över 20 olika aktiviteter under årets gång där flera av dessa sträckt sig över hela helger. På de flesta av föreningens aktiviteter har Överkalix ridklubb inte något medlemskrav utan jobbar aktivt för en god gemenskap där alla hästintresserade inkluderas oavsett ålder, kön, etnicitet eller inriktning inom hästsporten. Föreningen arbetar aktivt för att fler skafå möjlighet att umgås med och intressera sig för hästar och hästsport.

Under 2019 har föreningen haft flertalet träningar med olika tränare som lockat deltagare i alla åldrar. Föreningen har anordnat både dagläger för barn och ungdomsläger under sommaren. Förutom det har föreningen vid ett flertal tillfällen under året tagit upp både dressyr och hopptränare. Förutom den uppsuttna verksamheten har ÖRK även tagit upp föreläsare oh anordnat kurs i sadelinpassning med Sonjas sadelmakeri och kurs i Hästens Exteriör med premieringsförättaren Morgan Johnsson. Kursen i Hästens exteriör var ett samarrangemang med SH och Nhaf och lockade deltagare från hela länet.

Bland de aktiviteter som riktat sig speciellt till barn och unga är dagridlägret där barnen fick rida, umgås, leka och lära sig massor av nyttigheter om hästar och hästskötsel. Förutom dagridlägret har ÖRK anordnat Ponnytimmen varje onsdag under sommarlovet. Ponnytimmen har varit helt gratis och även det utan medlemskrav. Där har barnen fått träffa olika hästraser, se olika hästgårdar och former av hästsport, pyssla, umgås och lära sig nya saker om och kring hästar och hästsport. Ponnytimmen har dragit mellan 5-25 barn vid varje tillfälle. Under marknadshelgen anordnades även en tävling i käpphästhoppning Det drog deltagare frå hela Sverige med totalt ca 40 starter i 3 olika klasser.

Under året har föreningen även anordnat olika familjedagar som varit helt gratis att delta vid, t.ex sommarfesten och Hästens Dag. På sommarfesten grillades det, lektes lekar, fikades gott, pratades häst och deltagarna hade möjlighet att prova åka häst och vagn. Hästens dag bjöd på strålande sol och över 100 besökare. På Hästens Dag hade besökarna möjlighet att prova på hästskokastning, gå en tipsrunda med hästtema, prova ponnyridning, vara med i fiskedamm, se på duktig ryttare som visade upp hoppning, prova på käpphästhoppning, fika och åka en runda med häst och vagn.

När det kommer till tävlingar har föreningen anordnat en lokal dressyrträning tillsamans med Haparandaryttare och Kalixortens Ridklubb i Haparanda. En rolig tävling där vi även fick heja fram en hemmaryttare.

ÖRKus, föreningens ungdomssektion har även dom anordnat några aktiviteter för barn under årer där dom b.la förberett inför Hästens Dag, haft ponnyträff med stallmys och haft Halloweenfest tsm med privatpersoner i Överkalix.

Föreningen tackar årets sponsorer som sett till att vi haft möjlighet att anordna så många roliga aktiviteter under året och ser gladeligen framemot 2020, och hoppas ha möjlighet att anordna minst lika många och lärorika aktiviteter som under 2019.

Uppdaterad: 08 FEB 2021 10:29 Skribent: Helena Forsman