Verksamhetsberättelse 2018

Överkalix Ridklubb - Verksamhetsberättelse 2018

2018 är föreningens 36:e verksamhetsår. Under 2018 har Överkalix Ridklubb haft mängder med olika aktiviteter riktade till barn, ungdomar och vuxna. Föreningen har även haft aktiviteter riktade till nyanlända. Det har varit ett roligt år med över 20 aktiviteter under årets gång där flera av dessa sträckt sig över hela helger. På de flesta av föreningens aktiviteter har föreningen inte något medlemskrav utan jobbar aktivt för en god gemenskap där alla hästintresserade inkluderas oavsett ålder, kön, etnicitet och inriktning inom hästsporten. Föreningen jobbar aktivt för att fler ska få möjlighet att umgås med och intressera sig för hästar och hästsport. På de olika träningarna och klubbtävlingen har det varit en åldersspridning bland deltagarna från 4 år till pensionärer. Bland hästarna har det varit ett 15-tal olika raser i varierande storlek och användningsområden representerade.

Under 2018 har föreningen haft flertalet träningar med olika tränare som lockat deltagare i alla åldrar. Föreningen har anordnat helgkurser och tagit upp tränare från södra Sverige för kurser i frihetsdressyr. Frihetsdressyr är en form av träning där man jobbar hästen lös och fokuserar på en god kommunikation mellan häst och människa. De kurserna lockade deltagare från hela länet. Föreningen ordnar även regelbundna ridträningar.

Bland de aktiviteter som varit riktade speciellt till barn finns dagridlägret som sträckte sig över en helg. Där fick barnen rida, umgås, leka och lära sig massor av nyttigheter om hästar och hästskötsel. Förutom dagridlägret har föreningen anordnat Ponnytimmen varje onsdag under hela sommarlovet. Ponnytimmen har varit helt gratis och även den utan medlemskrav. Där har barnen fått träffa olika hästraser, se olika hästgårdar och former av hästsport, pyssla, umgås och lära sig nya saker om och kring hästar och hästsport. Varje Ponnytimme har inletts vid klubblokalen och för det som behövt har det funnits skjuts så alla getts möjlighet att delta.

Under året har föreningen även haft olika familjedagar som varit helt gratis att delta vid, t.ex.; sommarfest, hästens dag och julfest. Familjedagarna lockade många deltagare i alla åldrar och olika nationaliteter. På sommarfesten grillade besökarna, lekte lekar, fikade gott och pratade häst. Hästens dag bjöd på strålande sol och över 100 besökare. På hästens dag hade besökarna möjlighet att prova på hästskokastning, gå en tipsrunda med hästtema, prova ponnyriding, se på duktiga ryttare som visade upp hoppning, prova på käpphästhoppning, fika och åka en runda med häst och vagn.  Julfesten bjöd på härlig julstämning i Sirillus. Ett finfint luciatåg, lotteri, fika och käpphästhoppning.

När det kommer till tävlingar har föreningen anordnat en lokal dressyrtävling tillsammans med Kalixortens Ridklubb i Kalix och själva anordnat en klubbtävling i hoppning med ca 20 starter.

Förutom alla roliga träningar, familjedagar och tävlingar har föreningen under året anordnat trevliga träffar där medlemmarna ätit tillsammans, pratat häst och planerat inför framtiden. Föreningen har även tagit upp en agronom som föreläst om hästens foderlära, d.v.s. vad man ska tänka på inom utfodring för en frisk och presterande häst.

ÖRKus, föreningens ungdomssektion, har även dom haft träffar under året där dom bl.a. pysslat, tillverkat käpphästar, förberett inför hästens dag, tränat inför julfesten och haft filmkvällar med pizza.

Föreningen ser gladeligen framemot 2019 och hoppas ha möjlighet att anordna minst lika många och roliga aktiviteter som 2018.

Antal medlemmar 2018:
42 st varav 23 st under 26 år